Σπέτσες

 • Σπέτσες
 • Σπέτσες
 • Σπέτσες
 • Σπέτσες
 • Σπέτσες
 • Σπέτσες
 • Σπέτσες

Ιστορία των Σπετσών

Σπέτσες
 • Η Σπέτσες ονομάζεται επίσης "το νησί των αρωμάτων", όπως έλεγαν οι Βενετοί, λόγω των υπέροχων αρωμάτων που προσφέρουν τα λουλούδια και τα βότανα. Η Πιτυούσα της ελληνικής αρχαιότητας, δηλαδή το πευκοδάσος, είναι το πιο πράσινο νησί του Αργοσαρωνικού, με τα δέντρα να βρίσκονται σε συνεχή συνομιλία με τα σμαραγδένια νερά της.
 • Η ιστορία των Σπετσών αρχίζει από την Πρωτοελλαδική περίοδο γύρω στο 2300 π.Χ., σύμφωνα με τα ευρήματα. Την εποχή της Φραγκοκρατίας (1200-1460), οι Σπέτσες ανήκουν στους Βενετούς που ακολουθούν τους Τούρκους. Τον 15ο αιώνα υπήρχε ένα μεγάλο κύμα οικισμών, το οποίο σήμαινε σημαντικούς οικισμούς των χριστιανο-αλβανικών οικογενειών (Αρβανίτες) στο νότο και τη συμμετοχή τους στον τοπικό πληθυσμό. Τον 17ο αιώνα, ο πληθυσμός του νησιού, αποτελούμενος κυρίως από τους Αρβανίτες, αυξήθηκε από εποίκους από τη Λακωνία, την Κυνουρία, την Αργολίδα και την Ερμιονίδα. Νέες αποικίες γίνονται τον 18ο αιώνα από τις γειτονικές ακτές της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα την τελική σύνθεση του νησιού. Ο αρχικός μεσαιωνικός οικισμός του νησιού χτίστηκε στην σημερινή θέση του Καστελίου - που θα πει ένα νησάκι κάστρο. Στην ίδια τοποθεσία δημιουργήθηκε η πρώτη πόλη των Σπετσών στα μέσα του 19ου αιώνα. Δυστυχώς, το Καστέλι καταστράφηκε ολοσχερώς στα τέλη της δεκαετίας του 1770 από ισχυρές τουρκικές Αλβανικές δυνάμεις και οι Σπέτσες πληρώνουν φόρο αίματος λόγω της συμμετοχής του νησιού στα Ορλωφικά, την επανάσταση της Πελοποννήσου το 1769-70. Στις 3 Απριλίου 1821 οι Σπέτσες είναι οι πρώτοι αντάρτες για να επαναστατήσουν τη σημαία τους με τις λέξεις ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ. Προηγούμενη στις 13 Μαρτίου, η επαναστατική ενέργεια της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας αυξήθηκε, ανεβάζοντας τη δική της επαναστατική σημαία στον ιστό του πλοίου Αγαμέμνονα, και την χαιρέτησε με κανόνια μπροστά στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών. Μετά το τέλος της Επανάστασης, οι Σπέτσες άρχισαν να μειώνονται και ο πληθυσμός μειώθηκε. Η Βιομηχανική Επανάσταση έβαλε αργά τα ιστιοφόρα στο χάσμα της ιστορίας. Η ανάπτυξη της ατμομηχανής και στη συνέχεια η μηχανή εσωτερικής καύσης έδωσε την τελική ταλάντευση στις Σπέτσες ως ναυπηγικό κέντρο με την παράλληλη ανάπτυξη του Πειραιά ως το πρώτο λιμάνι της χώρας. Πολλές Σπέτσες εισέβαλαν για μια καλύτερη ζωή. Ένας από αυτούς ήταν ο Σωτήριος Ανάργυρος, ο οποίος επέστρεψε στις Σπέτσες στις αρχές του 1900, θέτει τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη των Σπετσών μεταξύ τους και το πολυτελές ξενοδοχείο για το Ποσειδώνιο. Η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 φέρνει πολλούς πρόσφυγες στο νησί αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Πως να φτάσετε στις Σπέτσες

Σπέτσες
 • Το νησί των Σπετσών βρίσκεται στην στον Σαρωνικό κόλπου πολύ κοντά στην ηπειρωτική Πελοπόννησο. Είναι προσβάσιμο με πλοία από το λιμάνι του Πειραιά (περίπου 2-2,5 ώρες) ή με αυτοκίνητο από την Πελοπόννησο (απόσταση από την Αθήνα προς την Κόστα 180 χλμ. 2,5-3 ώρες) και στη συνέχεια με θαλάσσιο ταξί (5 λεπτά) ή με πλοίο και καϊκι (15 λεπτά) . Το Mimoza βρίσκεται στον δρόμο της Αγίας Μαρίνας, 1χμ. από τη Ντάπια, το κέντρο των Σπετσών.
 • Αν φτάνετε στην Αθήνα με αεροπλάνο, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο X96 που φεύγει από το αεροδρόμιο κάθε 20 λεπτά, 24 ώρες την ημέρα για το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό διαρκεί περίπου μία ώρα για να φτάσετε στον Πειραιά και θα σας αφήσει στο σταθμό των λεωφορείων στο λιμάνι, περίπου 500μ. από την Πύλη Ε9 όπου αναχωρούν τα πλοία για τις Σπέτσες.
 • Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε επίσης να πάρετε τον προαστιακό σιδηρόδρομο που φεύγει από το αεροδρόμιο της Αθήνας απευθείας για το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό διαρκεί 1 ώρα και 40 μέτρα και ο σταθμός είναι περίπου 700 μέτρα από την πύλη E9 όπου αναχωρούν τα πλοία για τις Σπέτσες.
 • Από τον Πειραιά, στην GATE E9, υπάρχουν συχνά δρομολόγια για το λιμάνι των Σπετσών. Δείτε τα χρονοδιαγράμματα στο www.hellenicseaways.gr και κάντε online κράτηση ή τηλεφωνήστε στο 210 4199000.
 • Με το αυτοκίνητο ακολουθείτε την εθνική οδό από την Αθήνα προς την Κόρινθο και ακολουθείτε την έξοδο για την Επίδαυρο. Στη συνέχεια ακολουθήστε τις πινακίδες για το Κρανίδι - Πόρτο Χέλι - Κόστα. Τα αυτοκίνητα σταματούν στην ακτή της Costa, καθώς δεν επιτρέπονται ιδιωτικά αυτοκίνητα στο νησί. .
 • Εναλλακτικά, πάρτε το θαλάσσιο ταξί (είναι διαθέσιμο συνέχεια) ή το φέρυ από την ακτή της Costa.
Χρονοδιάγραμμα φέρι (Τηλ. +30 27540 72245)
Κόστα προς Σπέτσες 08:00 - 10:30 - 13:30 - 17:00
Σπέτσες προς Κόστα 07:20 - 10:00 - 13:00 - 16:30

 

Εκδηλώσεις

Σπέτσες
 • Το Spetsathlon είναι ένας από τους νεότερους αθλητικούς θεσμούς που λαμβάνει χώρα στις Σπέτσες, καθώς η πρώτη του διοργάνωση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013 και από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο . Συνδιοργανώτριες αρχές του εντυπωσιακού αυτού αθλητικού γεγονότος είναι η Οργανωτική Επιτροπή του Spetsathlon και η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, η οποία χρησιμοποιώντας την εμπειρία της από τις διεθνείς διοργανώσεις, παρέχει τα εχέγγυα για έναν άψογο από κάθε άποψη αγώνα, οι διαδικασίες του οποίου θα ελέγχονται από τρεις διεθνώς πιστοποιημένους κριτές της Ομοσπονδίας.
Το Spetsathlon, λοιπόν, αποτελείται από τον Αγώνα Τριάθλου (αυτός με τη σειρά του χωρίζεται σε 2 διαδρομές: Spetses Triathlon Sprint -750 μέτρα κολύμπι, 25 χλμ. ποδήλατο & 5 χλμ. τρέξιμο- και Spetses Triathlon Endurance -1.500 μέτρα κολύμπι, 50 χλμ. ποδήλατο & 10 χλμ. τρέξιμο) και τον Αγώνα Ποδηλασίας (25 χλμ. -πλήρης γύρος του νησιού).
Πραγματοποιείται 05-07 Μαϊου 2017
Για περισσότερες πληροφορίες: http://spetsathlon.com
 • Spetses Classic Yacht Regatta
Πραγματοποιείται 22-25 Ιουνίου 2017

Ο μεγαλύτερος αγώνας Κλασσικών Σκαφών στην Ελλάδα διοργανώθηκε 18 – 21 Ιουνίου 2015 από το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος με ρεκόρ συμμετοχών και θεαματικές ιστιοδρομίες στο  “Μπογάζι” των Σπετσών.

Για περισσότερες πληροφορίες:
 http://www.spetsesclassicregatta.com
 • Aρμάτα 
Πραγματοποιείται 07-10 Σεπτεμβρίου 2017

Μια πραγματικά φαντασμαγορική εκδήλωση με άρωμα Επανάστασης πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο στο ιστορικό νησί των Σπετσών. Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου η γιορτή της Αρμάτας θα κορυφωθεί με την εντυπωσιακή αναπαράσταση της πυρπόλησης ρέπλικας της τουρκικής ναυαρχίδας. Ένα πολιτισμικό δρώμενο που εντυπωσιάζει κάθε χρόνο μικρούς και μεγάλους θεατές.
 • Spetses Marathon
Xιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, από 30 διαφορετικές χώρες λαμβάνουν μέρος ή παρακολουθούν την πληθώρα των αθλητικών και όχι μόνο εκδηλώσεων του Spetses mini Marathon  που θα διεξαχθεί στις 06-10 Οκτωβρίου 2017.

Περισσότερες πληροφορίες:spetsesmarathon.gr